Καβάλα

Η Καβάλα, η πρωτεύουσα του νομού, απλώνεται αμφιθεατρικά από το υπέροχο λιμάνι μέχρι τους πρόποδες του όρους Συμβόλου. Αν και είναι μια σύγχρονη εμπορική πόλη δεν λείπουν χαρακτηριστικά που ανήκουν στο πολύχρωμο παρελθόν της. Οι μεγάλες πλατειες, τα σύγχρονα κτίρια και τα εμπορικά καταστήματα στη δυτική πλευρά της πόλης δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση με τα παραδοσιακά παλιά κτίρια, τους μικρούς κήπους και τα σοκάκια της ανατολικής πλευράς.

Το λιμάνι είναι ιδιαίτερα γραφικό με τα απροσμέτρητα λαμπερά και πολύχρωμα καίκια που είναι προσδεδεμένα στην προκυμαία με θέα τα παλιά Τείχη, το Βυζαντινό κάστρο και τις Καμάρες, το υδραγωγείο που ανεγέρθηκε από τον Σουλειμάν το Μεγαλοπρεπή τον 16ο αιώνα.

 

Μια βόλτα μέχρι πάνω στο Βυζαντινό κάστρο και το σπίτι του Μεχμέτ Αλί (18ος αιώνας) θα σας μεταφέρει στη συναρπαστική παλιά συνοικία της Παναγίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιμαρέτ, ένα παλιό κτίριο με 18 θόλους με θέα το λιμάνι. Ένα κέντρο νεότητας κατά την τουρκοκρατία που έχει ανακαινησθεί και πλέον λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο. Ευτυχώς ένα τρενάκι Dotto αναχωρεί από την κεντρική πλατεία για να σας μεταφέρει στη Παναγία αφού θα πρέπει να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από όλη αυτή την εξερεύνηση σας.

Μόλις 17 χ.λ.μ. από την Καβάλα, κοντά στα καπνοπαραγωγικά χωριά, Κρηνίδες και Φίλιπποι, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μακεδονικής πόλης των Φιλίππων, η οποία πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Φίλιππο 11. Ακόμα μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια των δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών, τα ίχνη της Εγνατίας οδού, την μεγάλη ρωμαική αγορά και την ακρόπολη. Στολίδι για την περιοχή είναι το μεγαλοπρεπές παλιό θέατρο με την θαυμάσια ακουστική, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για ανοιχτές παραστάσεις το καλοκαίρι.