Φίλιπποι

Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιφέρειας είναι οι Φίλιπποι, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας. Η περιοχή κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανακάλυψη ενός μικρού χωριού 2 χ.λ.μ. ανατολικά από την πόλη των Φιλίππων. Τον Οκτώβρη του 42 π.Χ. η περιοχή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο εξαιτίας μιας μεγάλης μάχης που έγινε έξω από τα τείχη της. Οι Ρωμαίοι κατοίκησαν στη περιοχή και την μετέτρεψαν σε κύρια ρωμαική πόλη.

Απόδειξη της σπουδαίας εποχής των Φιλίππων είναι το αρχαίο θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα των εποχών, χτισμένο στο λόφο της ακρόπολης περί του 356π.Χ. Ιστορικό σημείο ενδιαφέροντος είναι και η αγορά με το μαρμάρινο δάπεδο περιτριγυρισμένη από κτίρια και ναούς. Η αγορά που χτίστηκε κατά τη ρωμαική εποχή έγινε μεγάλο εμπορικό σημείο της περιοχής.

Τα αγάλματα και τα μνημεία ανδρείας υποδηλώνουν τη μεγάλη δραστηριότητα που υπήρχε στην περιοχή.

Το 49- 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος δίδαξε για πρώτη φορά σε ευρωπαικό έδαφος και βάφτισε τη Λυδία στον ποταμό Ζυγάκτη που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης όμως συνελήφθη μαζί με τον Άγιο Σίλα. Στη φυλακή γίνεται μεγάλος σεισμός και ο Απόστολος Παύλος απελευθερώνεται. Ο δεσμοφύλακας πιστεύει, βαπτίζεται και γίνεται από τους πρώτους χριστιανούς στην Ευρώπη.